Palle knudsen pn32OsMWfHQ unsplash scaled
22 april 2023

Biodiversiteit

Er wordt de afgelopen jaren steeds meer aandacht besteedt aan biodiversiteit. Maar wat verstaan we nu precies onder biodiversiteit?

Bio betekent leven en diversiteit betekent verschillen. Het woord biodiversiteit staat dus voor allerlei verschillende vormen van leven. En dat zijn er heel veel. Je kunt daarbij denken aan verschillende leefgebieden, soorten planten, dieren en micro-organismen en verschillende individuen. Biodiversiteit regelt het klimaat en de waterkringloop, zuivert water en lucht, breekt organisch afval af, bestuift planten en verspreidt zaden, beschermt tegen ziektes en nog veel meer. Kortom biodiversiteit is van groot belang voor de gezondheid van het ecosysteem.

Project biodiversiteit Twente Bloeit
Ook vanuit Marb willen wij ons steentje bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit. Vanuit de Groene Metropool Twente (GMT) werken een aantal partners aan het thema biodiversiteit in Twente. Wij zijn de kartrekker van deze werkgroep. We bepalen o.a. samen waar we in de toekomst naar toe willen met de biodiversiteit en hoe we dat willen realiseren.Een concreet project dat momenteel speelt is Twente Bloeit. Het streven is om de komende 25 jaar in Twente 10% groenblauwe dooradering te realiseren. Waarbij de aanleg van landschapselementen zoals sloten, beken, hagen, houtwallen en bomenrijen van groot belang is voor het vergroten van de biodiversiteit. Wil je meer weten over dit project, kijk dan gerust op onze website!

DSC00474

Biodiversiteit in je eigen tuin
Wil je zelf graag een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in je eigen tuin? Hierbij een aantal tips:

  • zorg dat er wat rommel in je tuin is voor de dieren, zoals bladafval
  • maak een mesthoop van je GFT afval en gebruik deze weer voor je tuin
  • zorg voor een variatie aan inheemse planten in je tuin
  • leg een vijvertje aan in je tuin voor nog meer (water)beestjes
  • gebruik geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, ook geen natuurazijn
  • kies de juiste bloemen en planten die van levensbelang zijn voor bijen, vlinders en andere insecten, laat u adviseren in de tuincentra!

Naast het verbeteren van de biodiversiteit op het platteland, is het ook belangrijk om de flora en fauna in de stad in stand te houden om zo een bijdrage te leveren aan een fijne leefomgeving.

Tegemoetkoming vanuit de gemeente
Dit jaar biedt de gemeente Hof van Twente de bewoners van het buitengebied de mogelijkheid om deel te nemen aan de akkerranden regeling om een kruiden- en bloemenmengsel in te laten zaaien. Het doel is om de biodiversiteit in het buitengebied te vergroten. Een prachtig initiatief. De regeling wordt weer uitgevoerd door ANV Hooltwark. Meer informatie hierover vind je op hun website www.hooltwark.nl. Ook landelijk is het mogelijk om via de Rijksoverheid te kijken of je in aanmerking komt voor subsidie voor natuurbeheer waaronder biodiversiteit.

Daarnaast heeft de gemeente Hof van Twente o.a. een subsidieregeling voor de aanleg van groenblauwe daken. Deze daken vangen hemelwater op en zijn beplant. Een dergelijk dak heeft meerdere voordelen. Het is een goede isolatie, verlaagt de temperatuur op het dak, filtert fijnstof uit de lucht en verbetert de biodiversiteit. Op de website van de gemeente www.hofvantwente.nl vind je informatie over deze regeling.

Kijk op de website van uw gemeente of zij ook een regeling hebben, meerdere gemeenten in Twente hebben dit of realiseren het.

Ook bijdragen aan biodiversiteit?
Wil je als particulier of (agrarisch) bedrijf meer weten over de mogelijkheden voor jou op het gebied van biodiversiteit? Dan kun je uiteraard ook hiervoor bij ons terecht. We helpen je graag verder!

Door Valerie Schwieters

Delen

We denken graag met u mee

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek

CONTACT OPNEMEN

Bijna 20 jaar ervaring
Team met verschillende specialisaties
Aanpak op maat
Vrijblijvende eerste kennismaking

MARB CONSULTANCY
voor de leefomgeving van morgen
LogoWebsite Tekengebied 1 kopie
Contact

Marb Consultancy
Worsinkweg 2a
7475 TW Markelo
info@marb.nl