Het regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek heeft een subsidie ontvangen om een kwaliteitsimpuls te geven aan de Nationale Parken. Deze impuls wordt in een aantal projecten ingevuld om de landschaps- en natuurkwaliteit en de biodiversiteit in het gebied te versterken. Ook wordt de aantrekkelijkheid voor wonen en recreëren vergroot. Het geheel bestaat uit vijf deelprojecten, waarvan de landschapsvisie er één is.
Samen met Eelerwoude werken wij aan de landschapsvisie voor de Drents-Friese Grensstreek. We zijn in gesprek met inwoners, ondernemers en politiek over de toekomst van het landschap. Daarnaast zijn verschillende beleidsdocumenten en de LESA (Landschap Ecologische Systeem Analyse) en de al eerder opgestelde landschapsbiografie geanalyseerd.
Op basis van de bevindingen uit deze analyses zijn drie bouwstenen geformuleerd voor de landschapsvisie: Natuurlijk (water en bodem), Cultuurlijk (biodiversiteit) en Laag van belevenis ((bijzondere) plekken in het landschap). We focussen daarbij op vijf thema’s die passen bij de beleving van de bewoners van het gebied en aansluiten bij de grote opgaven die op ons afkomen. De ontwikkeling van de visie wordt bijgehouden in een online storymaps, zodat betrokkenen altijd op de hoogte kunnen blijven: https://storymaps.arcgis.com/stories/7956f3fb9f174ffa855cd946323bdf78
Op dit moment zijn we in gesprek met een klankbordgroep, om te kijken of we op de goede weg zitten en hoe zij tegen het proces aankijken. Daarnaast zijn we fanatiek in gesprek met jongeren. Zo waren we op bezoek bij JCI Het Hooghe Veen en spraken we drie leden ook individueel nog over de thema’s en hun kijk op de toekomst van de streek. Daarnaast zijn we als Drentse Dreumers op bezoek geweest bij Stad & Esch en gaan we naar Terra mbo en het Drenthe College om daar met jongeren op een actieve manier in gesprek te gaan over de thema’s die spelen. Dit doen we samen met Vera Vos (https://veravosvorm.nl/), iemand met veel ervaring op gebied van jongeren op het Drentse platteland, https://www.passieophetplatteland.nu/ .
Na de zomer vinden er een aantal werksessies plaats om samen met betrokkenen een verdieping te geven aan scenario’s om het toekomstige landschap vorm te geven. Hierna hopen we tot een concept visie te komen die we nog eens aan de klankbordgroep voor zullen leggen. Daarnaast zullen we deze visie presenteren aan het gehele gebied, om uiteindelijk de visie in het najaar op te leveren.
Bijna 20 jaar ervaring
Team met verschillende specialisaties
Aanpak op maat
Vrijblijvende eerste kennismaking